Open winkelwagentje
U bent niet aangemeld.

Aanmelden / Registreren
Internetdomein

Wat is een domein?

Een domeinnaam is een aanduiding voor een internetadres.

Technisch gezien verwijst een domeinnaam naar een stukje ruimte op een server bij een internet hostingprovider waar de website is geplaatst. Oorspronkelijk bestaan deze adressen uit getallenreeksen. Er is echter voor gekozen hier een naam aan te koppelen, aangezien woorden over het algemeen makkelijker te onthouden zijn dan nummers. Dit principe is vergelijkbaar met dat van een telefoonboek, waar namen verwijzen naar telefoonnummers.

Een domeinnaam kunt u zelf bepalen.

Veel gekozen domeinen zijn uwnaam.be en uwbedrijfsnaam.be (of een andere extensie zoals .com). Een domeinnaam moet minimaal uit 2 en maximaal uit 63 karakters bestaan. Er mag gebruik worden gemaakt van letters (zonder accenten), cijfers en het minteken (-). Wel moet er tenminste één letter in het domein voorkomen en het minteken mag alleen tussen twee letters of cijfers worden geplaatst.

Een domeinnaam bestaat uit verschillende delen.

Over het algemeen bestaat een domeinnaam uit 2 of 3 onderdelen, ook wel extensies genoemd. Het laatste deel van de domeinnaam, bijvoorbeeld de '.be' voor België, of '.com' voor commercieel, is de eerste extensie. Het onderdeel daarvoor, bijvoorbeeld een familienaam, is de tweede extensie van een domein. Het is mogelijk hier nog een derde extensie aan toe te voegen door hier weer iets voor te plaatsen. Het domein jan.janssens.be bestaat dus uit 3 extensies. De houder van de tweede extensie kan bepalen of er derde extensies bij komen. Domeinnamen bestaande uit 2 extensies zoals ikbenjan.be, zijn de meest voorkomende. Het veel gebruikte 'www' is ook zo'n derde extensie, maar deze wordt over het algemeen verbonden aan de tweede extensie, zodat zowel www.uwnaam.be als uwnaam.be naar dezelfde website verwijzen.

De registratie van domeinnamen met de '.be' extensie wordt verzorgd door dns.be

Alleen daar kunnen door aangesloten providers domeinnamen worden ingediend en na goedkeuring worden geregistreerd. Aanvraag en registratie van een domeinnaam verloopt dus altijd via één van de bij DNS aangesloten internet providers (agenten). MyDomain is niet alleen erkend dns.be-agent, maar ook DNS-provider voor tal van internetaanbieders. Bij MyDomain zit u dus aan de bron!

Controleer hier zelf of het domein van uw keuze nog beschikbaar is!